088 – 8585 100 info@amstelveensport.nl

INTRO SPORTSERVICE

KERNCIJFERS SPORTSERVICE

VITAAL AMSTELVEEN

MEEDOEN IN AMSTELVEEN

KAART VAN AMSTELVEEN

TALENTVOL IN AMSTELVEEN

Talentvol in Amstelveen

Amstelveen is de eerste gemeente in Nederland waar alle reguliere VO-scholen samenwerken om sport en onderwijs voor sporttalenten te combineren. Alleen scholen die specifiek beleid hebben voor sporttalenten komen voor het predicaat Topsportvriendelijke school in aanmerking. Sporttalenten leggen al op jonge leeftijd de basis voor hun toekomstige sportcarrière. Daarom is het belangrijk dat het sport- en schoolprogramma op elkaar wordt afgestemd en elke school een talentencoördinator heeft. Sporttalenten kunnen met deze aanpak in hun sociale omgeving hun school afronden en tegelijkertijd hun talenten blijven ontwikkelen.

DEELNEMERS

185 scholieren uit Amstelveen, Aalsmeer en regio zijn na een grondige screening opgenomen in het talentbestand van 2019 van AmstelveenSport. Het gaat hier om leerlingen uit het basis onderwijs, voortgezet onderwijs en het MBO.

De Volleybal en Basketbal Instituten (VIA en BIA) telden wekelijks gemiddeld 166 deelnemers.

MAATSCHAPPELIJKE OPBRENGSTEN

Door de kennis en kundigheid van talentbegeleiders van de afdeling Sportservice van AmstelveenSport en de officiële registratie van toptalenten in een database, kan een school beter inschatten of een kind daadwerkelijk een (sport) belofte is voor de toekomst. In de driehoek school, leerplicht en sport worden na erkenning als toptalent, oplossingen gezocht voor knelpunten in het lesrooster of andere voorkomende problemen. Op deze manier kan een kind gewoon naar de school van zijn of haar keuze. Hij of zij kan bij vrienden uit de buurt op school zitten én excelleren in zijn sport. De gang naar een LOOT school wordt dan uitgesteld of zelfs voorkomen.

DOELSTELLING

Talenten herkennen, faciliteren en ondersteunen. In Amstelveen werken AmstelveenSport en de diverse scholen al jaren samen. Het idee is: de scholen ontlasten van de (vele) verzoeken van de leerlingen en hun ouders om faciliteiten van school/studie te krijgen op basis van het ‘talent van de leerling’.

PARTNERS

Voortgezet onderwijs Amstelveen:
Herman Wesselink College
Keizer Karel College
Amstelveen College
Panta Rhei

In Aalsmeer:
Westplas
Groenstrook

Overige partners:
Rabobank

Medisch Centrum IBIS
Ziekenhuis Amstelland

Leerplicht Amstelveen
Basis onderwijs
Johan Cruijff Institute

Hogeschool van Amsterdam
Universiteit Amsterdam

Volleybal Instituut Amstelveen 
Basketbal Instituut Amstelveen

Talent begeleider: Ron Berteling

Excelleren in sport is mooi, maar er is meer

Samen met Berit begeleid ik jong talent met het vinden van evenwicht tussen school en sport. Ik vind het prachtig deze jongeren te kunnen ondersteunen. De passie en toewijding waarmee deze jonge mensen voor hun sport gaan is bewonderenswaardig.

Tegenwoordig is excelleren in sport niet voldoende, je “komt er niet mee weg” als je alleen voor je sport gaat en dat weet een toptalent (‘veelbelovende sporter’) maar al te goed. Je zult dus ook moeten scoren op school en een diploma moeten halen, wil je zeker zijn van een mooie toekomst. Het is mooi dat het in Amstelveen mogelijk is om topsport te beoefenen en naar een “gewone” middelbare school te gaan.

Topsporten, naar school gaan met je vrienden uit de buurt en wonen bij je ouders thuis, dat is wat wij mogelijk maken.

Talent begeleider: Berit Gunderson

Van toptalent tot talentcoach

Ongeveer tien jaar geleden werd ik, als leerling van het Keizer Karel College, begeleid en ondersteund bij de combinatie school en sport door talentcoach Agnes Brunninkhuis. Hierdoor heb ik zowel mijn sport- als maatschappelijke carrière zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. In augustus 2019 mocht ik de functie talentcoach van Agnes overnemen.

Nu, tien jaar later, neem ik de ervaringen van toen mee in de begeleiding van de huidige talentvolle leerlingen in Amstelveen en Amstelland. Samen met Ron en de topsportcoördinatoren van de scholen maken wij eenduidige afspraken met betrekking tot sport in combinatie met regulier onderwijs.

Regelmatig komen talenten bij ons langs voor diverse (vertrouwelijke) gesprekken. Wij hebben direct contact met de talentvolle leerlingen, waardoor wij zicht hebben op de grote talenten in de gemeente. Wij helpen vele sporters binnen de kaders van de leerplichtwet, zonder dat het ten koste gaat van de schoolresultaten. Soms moeten wij streng zijn, want school blijft altijd op plek één staan. Met mijn ervaring in de sport, kan ik deze boodschap goed overbrengen op de kinderen. Zelfs met alle diploma’s op zak, kan ik topsport nog combineren met werk. Dit heb ik absoluut geleerd van Agnes.

Ik voel mij vereerd dat ik, samen met Ron, de werkzaamheden van Agnes mag voortzetten. Wij zijn het erover eens dat wij, als talentcoach van 185 talentvolle kinderen in Amstelveen, de mooiste baan hebben die er is. Hier zijn wij trots op en wij hopen dit nog lang als team te mogen voortzetten.