088 – 8585 100 info@amstelveensport.nl

INTRO ZWEMBAD DE MEERKAMP

KERNCIJFERS ZWEMBAD DE MEERKAMP

25 JAAR ZWEMBAD DE MEERKAMP

ZWEMMEN MET DEMENTIE

Instructeur: David van Hoorn

Zwemmen met dementie

In de les heerst een altijd gemoedelijke sfeer. Ik bedenk ludieke en gezellige oefeningen. Soms willen mensen zelf even lekker dollen in het water, dat mag natuurlijk ook. Plezier hebben staat voorop. De deelnemers kijken echt uit naar deze lessen, ze zijn altijd enthousiast. Het is ook een speciaal moment voor de deelnemer en de begeleider, bijvoorbeeld vader en dochter, die even alleen aandacht voor elkaar hebben en gezellig samen ontspannen.

DEELNEMERS

De deelnemers hebben lichte tot matige klachten met betrekking tot dementie. Zij komen met begeleider naar het zwembad. Daarnaast komen er groepen vanuit verzorgingshuizen. In de lessen zijn gemiddeld 10-15 deelnemers.

DOELSTELLING

Mensen met dementie kunnen vaak moeilijk bewegen. Ze zijn meestal wat ouder, hebben last van evenwichtsproblemen en soms slecht zicht. Uit onderzoek is gebleken dat bewegen in warm water goed is voor de bloedsomloop in het brein. Bewegen kan de klachten van de deelnemers vertragen. Daarnaast is in het water oefenen de minst belastende manier om te bewegen met slecht zicht en evenwichtsproblemen. Het doel van les is veel plezier hebben met de deelnemers, zorgen dat ze durven bewegen, zelfvertrouwen krijgen en door beweging een gevoel van welbehagen krijgen.